تعدادى از دختران والاگهر حضرت موسى بن جعفر علیه السلام «فاطمه» نام داشتند.
محدثان، مورخان، سیره نویسان، تذکره نویسان و نسب شناسان، به هنگام شمارش دختران حضرت موسى بن جعفر علیه السلام از چند دختر به نام فاطمه نام بردهاند.
سبط ابن جوزى، یکى از بزرگان علماى اهل سنت – در قرن هفتم – به هنگام شمارش فرزندان امام کاظم علیه السّلام، از چهار دختر به شرح زیر یاد کرده است:
1 – فاطمه کبرى 2 – فاطمه صغرى3 – فاطمه وسطى 4 – فاطمه اخرى (2)
«فاطمه کبرى» مشهور به «حضرت معصومه سلام الله علیها» در «قم» مدفون است و حرم باشکوهى دارد که همه روزه هزاران نفر از شیفتگان خاندان عصمت و طهارت، از داخل و خارج کشور، براى عتبه بوسى آستان بلند جایگاهش به این شهر مقدس روى مى آورند.
«فاطمه صغرى علیها السلام» مشهور به «بى بى هیبت» در مدخل شهر «باکو» پایتخت آذربایجان شوروى مدفون است.
«فاطمه وسطى» مشهور به «ستى فاطمه» در «اصفهان» مدفون است و حرم قدیمى با شکوهى دارد.
«فاطمه اخرى» مشهور به «خواهر امام» در «رشت» مدفون است و حرم باصفائى دارد.
آستانه مبارکه «بى بى هیبت» در طول قرون و اعصار مورد توجه خاص شیعیان شیفته و دلسوخته بود، که از اقطار و اکناف جهان براى آستان بوسى حرم مطهرش رخت سفر مى بستند و رنج سفر برخود هموار مى کردند و به سوى مرقد شریفش مى شتافتند و پیشانى ادب برآستان ملک پاسبانش مى سائیدند.
پس از پیدایش کمونیسم و قطع ارتباط این سامان بادیگر ممالک اسلامى، رفت و آمدها قطع شد و حرم مطهر آن حضرت به دستور «استالین» در سپتامبر1936م. با دینامیت منفجر شد و روى قبرمطهر اسفالت گردید.
مردم مسلمان و علاقمند به خاندان عصمت و طهارت، در مقابل دژخیمان خون آشام کمونیسم، قدرت ابراز هیچ عکس العملى نداشتند، جز اینکه هرگز از روى قبر مطهر جگر گوشه حضرت موسى بن جعفر علیه السلام عبور نکردند و همواره از حاشیه خیابان عبور کردند.
نظام مستبد و خون آشام کمونیستى براى مجبور ساختن مردم به عبور از روى قبور مطهره، از دو طرف محل حرم بىبى، ستونهایى نصب کردند و بر فراز قبر مطهر طاق نصرت زدند، تا دیگر گزیرى از عبور بر فراز قبور نباشد ولى مردم آگاه در صفهاى بسیار طولانى با حوصله و تحمل بىنظیرى توقف مى کردند، تا از گذرگاه باریکى که در دو طرف طاق نصرت براى عبور پیاده ها منظور شده بود عبور کنند.
شاهدان عینى مى گویند: در مواقعى که ترافیک سنگین بود، اتومبیل ها در صفهاى چند کیلومترى مى ایستادند و هرگز از روى قبر مطهر عبور نمى کردند.
پس از فروپاشى نظام کمونیستى، شیعیان شیفته و پاکباخته، با تلاش فراوان به تجدید بناى حرم مطهر آن حضرت اقدام نمودند و فاز اول آن، روز هفدهم ربیع الاول1419 ه .سالروز ولادت با سعادت حضرت ختمى مرتبت و میلاد مسعود پیشواى ششم شیعیان، طى مراسم باشکوهى رسما افتتاح گردید.
در حرم مطهر بى بى هیبت صورت چهار قبر هست که روى هریک از آنها تخته سنگ بزرگى است که به 88 سال پیش مربوط مىشود.
روى سنگ قبر مطهر بى بى هیبت مطالبى نوشته شده که در اثر فرسودگى به طور کامل خوانده نمىشود، به خصوص که به هنگام منفجر کردن از وسط دو نیم شده و بیش از نیم قرن در زیر خاک مانده است.
به طورى که در خطوط سنگ قبر شریف منعکس است، حضرت «بى بى هیبت» در میان اهالى آن سامان، ملقب به «حکیمه» و مشهور به «بى بى هیبت» مى باشد ولى به طورى که در منابع فراوان تصریح شده، نام گرامى آن حضرت «فاطمه صغرى» مى باشد، که در آن منطقه به «حکیمه» ملقب شده و به «بى بى هیبت» شهرت یافته است.
در اینجا به تعدادى از منابعى که در آنها تصریح شده که نام نامى بى بى هیبت «فاطمه صغرى» مى باشد، اشاره مى کنیم:
1 – تحفة العالم، از علامه سید جعفر آل بحرالعلوم.
2 – مرآت البلدان، از محمد حسنخان اعتماد السلطنه.
3 – از آستارا تا استراباد، از دکتر منوچهر ستوده.
4 – لغتنامه دهخدا، از شادروان على اکبر دهخدا.
5 – حیاة الامام موسى بن جعفر علیه السلام از علامه باقر شریف قرشى.
باتوجه به منابع فوق و دیگر منابعى که در آنها تصریح شده که حرم شریف موجود در «باکو» مربوط به «فاطمه صغرى» دختر موسى بن جعفر علیه السلام مى باشد، تردیدى نمى ماند در اینکه نام شریف بى بى هیبت «فاطمه صغرى» مى باشد ولى در آنجا به «حکیمه» ملقب شده و به «بى بى هیبت» اشتهار یافته است، چنانکه خواهرش «فاطمه کبرى» به «حضرت معصومه» علیها السلام مشهور شده، دیگر خواهرانش: «فاطمه وسطى» به «ستى فاطمه» و «فاطمه اخرى» به «خواهر امام» شهرت یافته اند.
اما در مورد اشتهار آن حضرت به «بىبىهیبت» مشهور در میان اهالى آن سامان این است که به هنگام عزیمت آن بزرگوار به منطقه باکو، مرد صالح و سعادتمندى که افتخار هدایت قایق حامل آن حضرت را از رشت تا باکو، خداوند منان به او ارزانى فرمود «هیبت» نام داشت.
این مرد سعادتمند همواره به این توفیق ربانى که شامل حالش شده بود، مباهات مى کرد و هنگامى که مى خواست از آن حضرت یاد کند مىگفت: «بى بى من».
براین اساس از همان اوان نام آن بانوى بزرگ «بى بى هیبت» شهرت یافت و با گذشت زمان به صورت مخفف «بى بى هیبت» (باحذف کسره) تعبیر گردید. و اینک همگان آن امامزاده واجب التعظیم را به عنوان «بى بى هیبت» مى شناسند و در همه اسناد و منابع به همین عنوان یاد شده است.
از بررسى اسناد و منابع استفاده مىشود که این بانوى بزرگ در یک فرسخى شهر باکو در روستاى معروف به «شیخ کندى» رحل اقامت افکنده و همه عمر مبارک خود را با عبادت حق تعالى سپرى کرده است.
خانه اى که این بانوى بزرگ در آن سکونت داشت، تاکنون محافظت شده و محل محراب عبادتش تا به امروز به عنوان مکانى مقدس زیارتگاه خاص و عام مى باشد. چنانکه محراب عبادت خواهرش حضرت معصومه سلام الله علیها نیز در قم حافظت شده و به عنوان «بیت النور» در تاریخ ثبت شده است.
اهالى با ایمان و شیعیان با اخلاص روستاى شیخ، پس از ارتحال جگرگوشه حضرت موسى بن جعفر علیه السلام با اندوه فراوان پیکر پاکش را در محل حرم فعلى اش به خاک سپردند و بر فراز قبر شریفش سایبان ساختند. و سه تن از منسوبین خاندان عصمت و طهارت را در کنار مرقد مطهرش دفن کردند و این ودیعه گرانبهاى اهلبیت پیامبر صلی الله علیه و آله را ارج نهادند و در همه ایام زیارتى به عتبه بوسى آستان بلند جایگاهش تشرف یافتند و در هر مشکلى به محضر مقدسش پناه بردند و حاجت روا باز گشتند.
با گذشت قرون و اعصار، معجزات و کرامتهاى فراوانى از قبر شریف دخت باب الحوائج مشاهده گردید و آوازه اش در همه جا طنین انداخت. و دلهاى شیفتگان اهلبیت علیهم السلام از اقطار و اکناف به آن سوى جذب شد.
با مشاهده روز افزون این کرامات، نذورات فراوان بر قبر شریفش نثار گردید و با این نذورات و تبرعات گنبد و بارگاه مجللتر و باشکوهترى برفراز قبرشریفش ساخته شدو به صورتی که از شاهکارهاى معمارى شرق درآمد.
در این حرم با صفا زیباترین معمارى شیروان – آبشرون به کار رفت، منارههاى زیبا، گنبد با عظمت، سالنهاى بزرگ، دو مسجد و تعدادى بنا، مقبره و سردابه در اطراف آن ساخته شد.
این حرم باصفا به صورت میراث گرانبهائى در آمد که در آن هنراسلامى از لحاظ سنگتراشى، خطاطى و نقاشى، به صورت گنجینه ارزشمندى از کتابخانه، تابلو، سنگ نوشته و دست نویس در معرض تماشاى زائران و جهانگردان به نمایش گذاشته شد.
ولى افسوس که همه این گنجینه ها در حمله ددمنشانه کمونیستها از بین رفت و این آثار گرانبها که نشانه تعالى و ترقى و پیشرفت فرهنگ و مدنیت بود، در آتش بیداد سوخت و این حرم باصفا که گذشته از آثار معنوى، در حیات سیاسى و اقتصادى منطقه سهم به سزائى داشت، با خاک یکسان گردید.
مقبره هاى فراوانى در اطراف حرم بى بى هیبت بود که متعلق به روحانیان، مدرسان، متولیان و خدمتگزاران حرم بود، که همه آنها نیز با دینامیت منفجر و با خاک یکسان شد.
تعدادى از تخته سنگهاى مربوط به این مقبرهها که از مرمر و دیگر سنگهاى قیمتى بود، در موزه آرکئولوژى باکو: «آذربایجان تاریخ موزهسى» محافظت مى شود.
( منابع )
1 – ارشاد: ج 2، ص 244; دلائل الامامه، ص309; اعلام الورى،
ج 2، ص36; تاج الموالید، ص47; مناقب ابن شهرآشوب، ج 4، ص 324; کشف الغمه، ج3، ص26; المستجاد، ص 200;
حبیب السیر، ج 2، ص 81; تاریخ برگزیده، ص 204; الفصول المهمه، ص 242; اعیان الشیعه، ج 2، ص
5; جامع الانساب، ج 1، ص 85; موسوعة
العتبات المقدسه، ج9، ص 58، تواریخ النبى والآل، ص 125 و غیره
2 – تذکرة الخواص، ص 315.
3 – برابر شهریور 1315 ش’. و رجب 1355 ه ق.
4 – برابر 21/4/1377ش. و 12/7/1998 م.
5 – تحفة العالم، ص37.
6 – مرآت البلدان، ج 1، ص 255.
7 – از آستارا تا استراباد، ج 2، ص 180.
8 – لغتنامه دهخدا، حرف ب، ص 518.
9 – حیاةالامام موسى بن جعفر(ع)، ج2،ص439.
Hi! I know this is kind of off topic but I was
wondering which blog platform are you using for this site?
I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with
hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
I would be awesome if you could point me
in the direction of a good platform.
Have a look at my page – Buy CBD